Експериментът с безусловния базов доход (ББД) във Финландия не постига желаните

...
Експериментът с безусловния базов доход (ББД) във Финландия не постига желаните
Коментари Харесай

Експериментът с безусловен базов доход във Финландия не е намалил безработицата

Експериментът с безусловния базов приход (ББД) във Финландия не постига мечтаните резултати. Предварителните резултати сочат, че хората са по-щастливи, само че все по този начин безработни, съобщи BBC. 

От януари 2017 година до декември 2018 година 2000 безработни финландци получаваха категоричен месечен приход в размер на 560 евро. Целта беше да се изследва дали обезпечената финансова сигурност и замяната на обществени помощи с категоричен приход ще помогне на хората да намерят работа.

В експеримента участвали две групи - контролна група, която е получавала обществени помощи, и групата, на която е бил обезпечен ББД. Според отчета, който е образуван на база резултатите от първата година от опита, получателите на ББД са работили приблизително единствено 0.5 дни повече. Получателите на ББД обаче имали чувството, че се чувстват по-щастливи и са подложени на по-малко стрес.

Министърът на опазването на здравето и обществените въпроси Пирко Матила оцени влиянието на базовия приход върху безработицата като " високомерен ". Главният икономист на опита Ото Каниайнен пък съобщи, че резултатите не са изненадващи. " На икономистите от доста време им е звестно, че финансовите тласъци не работят по метода, по който някои хора чакат ", добавя той.

Финландия беше първата европейска страна, която тества концепцията за категоричен базов приход. Експериментът бе извършен от финландска държавна организация, а участниците бяха случайно определени 2000 жители, които получаваха обществени помощи за безработни, без значение дали полагаха старания да търсят претовареност.

Инициативата на финландското държавно управление притегли интернационален интерес, само че резултатите от опита повдигат въпроси за това какъв брой в действителност е ефикасна сходна тактика.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР